Obezitenin Suçlusu İnsülin Direnci

İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin, midenin arka bölümünde yer alan pankreas organının ürettiği bir hormondur. Pankreas, kandaki glukoz seviyesini dengelemek ve hücrelerde oluşan direnci kırmak için daha fazla insülin üretmeye başlar ve bu da kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olur.

İnsülin direnci, insülin hormonuna karşı insan vücudundaki kaslar, yağlar ve karaciğerdeki hücrelerin insüline doğru tepki verememesi olarak tanımlanabilir.

İnsülin Direncinin Risk Faktörü Nedir?

İnsülin direncini tetikleyen unsurlar, oksidatif stres, kronik enflamasyon gibi temel fonksiyonel bozukluklar olabileceği gibi, çoğu zaman yaşam tarzımızdaki sıkıntıların da buna neden olduğunu görürüz. Genetik yatkınlık, hormonal bozukluklar, kan şekerini hızlı yükselten ya da enflamasyonu tetikleyen gıdalar, bağırsak sağlığındaki patolojiler, hareketsizlik, yüksek stres seviyesi, çevresel toksinler, uyku bozuklukları, D vitamini eksikliği insülin direnci riskini arttırır ve karaciğer yağlanması, kalp hastalıkları, obezite, kolestrol ve yüksek tansiyon gibi sorunlara yol açar.

İnsülin Direnci Belirtileri Nelerdir?

  • Sık sık tatlı yeme isteği
  • Çabuk acıkma
  • Hızlı kilo alma ve diyete rağmen kilo verememe
  • Ellerin titremesi
  • Yemekten sonra uyku bastırması
  • Karaciğer yağlanması
  • Sabahları enerjisiz halde uyanma
  • Kadınlarda regli düzensizliği
  • Karın bölgesinde yağlanma
  • Konsantrasyon eksikliği ve algılama güçlüğü

 İnsülin Direnci Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

İnsülin direnciyle mücadele etmeye yaşam tarzınızı iyileştirerek başlamalısınız. Sağlıklı beslenme, kan şekerini yükseltmeyecek gıdaların tüketilesi, egzersiz ve hareketlerin artırılması, D vitamini takviyesi, uyku düzeninin sağlanması ve sürdürülebilir olması insülin direncini düşürmek için gereklidir.

İnsülin direnciyle mücadele etmeye yaşam tarzınızı iyileştirerek başlamalısınız. Ezberden diyet yapılmamalı, beslenme uzmanları tarafından ihtiyaçlarınızla uyumlu şekilde hazırlanan diyetlere uyulmalısınız. İş hayatınız ve alışkanlıklarınızla uyumlu şekilde size özel egzersiz alternatifleri saptanmalı ve günde en az 30 dakika tempolu yürüyüş yapılmalıdır. Çünkü egzersiz sonrası kaslar, insüline daha duyarlı hale gelir ve insülin direncinin azalmasına yardımcı olur. Strese dayanıklı olduğunuz inancını bir tarafa bırakarak yaşantınızdaki stres unsurlarını azaltmalısınız. Varsa kötü alışkanlıklarınızdan sıyrılmalı, uyku kalitenizi yükseltmelisiniz. 

İnsülin direnci ile baş etmek için şekerden uzak durmalı ve karbonhidratları sınırlamalısınız. Alkol ve şarküteri ürünlerinden kaçınmak çok önemlidir. Tatlandırılmış içecek, yiyecek, paketli gıdalar, meyve suları ve konsantrelerini tüketmemeye özen göstermelisiniz. Bunların yerine damak zevkinize göre enginar, kabak, avokado, kinoa, chia ve keten tohumu gibi lif oranı yüksek gıdaları diyetinizde artırmalı ve yeterli miktarda protein almalısınız. Ve tabi ki kilo vermek! Her gün yapacağınız düzenli egzersiz hem metabolizmanızı hızlandıracak hem de kilo vermenize yardımcı olacaktır.

Gördüğünüz gibi sürdürülebilir bir beslenme ve yaşam tarzı planı çıkarmak ve sağlıklı olmak o kadar da zor değil.

İnsülin Direnci için Uygun Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Diğer temel tedbirlerin yanında, en basit şekliyle Akdeniz diyetini uyguladığınızda, şikayetlerinizden yavaş yavaş kurtulabilir ve sağlıklı bir hayat sürebilirsiniz.

Akdeniz diyetini aslında hepimiz az çok biliyoruz. En önemli unsurları sağlıklı yağlar, bitkisel proteinler, balık ve deniz mahsulleri, tam tahıllar, sebze ve meyveden zengin bir beslenme şekli olmasıdır. Bunlara ek olarak rafine şeker, trans yağ ve tuz içermeyen bir diyettir.

Belki tüm bu tedbirleri olabilecek en iyi şekilde uyguladığınıza, ancak insülin direncinden ve fazla kilolardan gene de kurtulamadığınıza mı inanıyorsunuz? Pes etmek yok. İlaç tedavisine geçilmeden önce, bu yaklaşımları bir kez de fonksiyonel tıp ve bütünsel sağlık bakış açısıyla ele almalısınız. Gelin, sağlık danışmanlığı programlarımız, glutatyon ya da ozon tedavi yaklaşımlarımız ve vücudunuzun ihtiyaçlarına yönelik yerine koyma tedavilerimiz ile insülin direnciyle mücadelenize destek verelim, sizi de sağlığınıza kavuşturalım.

SORULAR/CEVAPLAR

  1. Fonksiyonel Tıp ve Bütünsel Sağlık Nedir?

Sağlığınıza etki eden tüm faktörlerin bir arada ve bir bütün olarak dikkate alındığı yaşam biçimidir.

  • Ozon Tedavisi sadece hastalara mı uygulanır?

Ozon tedavisi için hasta olmaya gerek yoktur. Sağlıklı ve uzun bir ömür için hastalanmayı beklemeden ozon tedavisi ile tanışmak gerekmektedir.

  • Ozon Tedavisi Kaç Seans Yapılıyor?

Ozon Tedavisi hastanın şikayetlerine uygun şekilde uzman hekim tarafından belirlenmektedir.

  • Ozon Tedavisi için yaş sınırı var mı?

Ozon tedavisinin bir yaş sınırı yoktur.

  • Ozon Tedavisi Fiyatları?

Ozon tedavisi uygulaması oldukça kolay ve ağrısızdır. Toplam 25-30 dakika sürer. Ozon tedavisi fiyat bilgisi için 0212 230 4835 numaralı hattımızdan kliniğimize ulaşabilirsiniz.

Add Your Comment