Hızlı Kilo Verme Yöntemi: Aralıklı Oruç

Aralıklı oruç insülin seviyesinin düşürülmesine yardımcı olmak ve vücudun belirli bölgelerinde biriken yağın yakılması için uygulanan bir diyettir.

Kilo Vermeyi Hızlandırır
Oruç, vücudunuzun glikoz rezervlerini boşaltarak vücudunuzun yanan karbonhidrattan yanan yağa geçmesine yardımcı olacaktır. Günlük diyet içinde kahvaltının atlanması ve yeme sürelerinin kısaltılması, kilo kaybını hızlandıran iki ana faktördür.

İnsülin Duyarlılığını Artırır
İnsülin direnci veya zayıf insülin duyarlılığı neredeyse tüm kronik hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden sağlığınız için insülin duyarlılığı çok önemlidir. Fasılalı beslenme ile değişen günlük yeme düzeni, insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabilir

Ghrelin Seviyelerini Dengeler
Bu program boyunca yemek yemek ve aç kalmak, vücudun yağ yakımına başlamasına yardımcı olmak için birbirini doğru bir dengede takip eder. Bu işlem aynı zamanda “açlık hormonu” olarak da bilinen ghrelin seviyelerinin normalleştirilmesine yardımcı olur.

HGH Hormonu Üretimini Artırır
İnsan Büyüme Hormonu, yani (HGH), sağlık, zindelik ve yaşlanma sürecinin yavaşlaması için önemlidir. Gün için belirli bir aralıkta yemek yememe durumu, HGH salgılanmasını tetikler. Böylece fasılalı beslenme sırasında HGH üretim oranı artar.

Trigliserit Seviyelerini Düşürür
Kanınızdaki yüksek trigliserit seviyesi kalp hastalığı riskini artırabilir. Fasılalı beslenme, kilo verme sürecini desteklerken, kandaki trigliseritleri ve kolesterol seviyelerini düşürmeye ve çeşitli risk faktörlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Serbest Radikallere Karşı Savaşır
Serbest radikaller oksidasyona ve iltihaplanma artışına neden olur. Aralıklı oruç, vücuttaki iltihabın azalmasına, serbest radikal hasarlarıyla savaşmaya ve Alzheimer gibi yaşlanmaya bağlı hastalıkların ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olur.

Mitokondri İşlevselliğini Artırır
Son çalışmalar, haftada 2 gün fasılalı beslenme planı uygulanmasının mitokondrinin işlevselliği üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve bu enerji üreten organellerin metabolik gücü artırdığını göstermektedir.

Yemek Yeme Penceresinde Neler Tercih Ediliyor?

Intermittent fasting; yemek yediğinizde makarna, ekmek ve patates gibi karbonhidratları, şeker, kurutulmuş ve tatlı meyveleri azaltıp, bunların yerine sade yağ (Ghee), yumurta, avokado, Hindistan cevizi yağı, yeşil sebzeler, yağlı tohumlar (keten tohumu, susam, çörek otu..) tüketmeyi öneriyor. Aslında bildiğimiz sağlıklı beslenme prensipleri.

  • Açlık penceresinde serbest olan besinler

Açlık penceresindeyken bitki çayları, sade kahveler serbest. Tabi ki bol SU. Ama başka hiçbir şey tüketilmemeli ve tatlandırıcı da kullanılmamalı. Kahve ve çayını sütsüz içemeyenler için bir miktar süte izin var. Sonuçta sütün içeriğinde yüksek miktarda protein mevcut.

Açlık penceresinde; dayanamayacağınız kadar açlık hissederseniz, iki dilim elma, bir avuç badem, dilimlenmiş havuç ve kereviz sapı yiyebilirsiniz.

  • Aralıklı Oruç (Intermittent fasting) ve büyüme hormonu

Çoğu insanın vücudu vücutta glikojen olarak saklanan şekeri 8 ile 12 saat içerisinde yakar. Fakat bazı insanlar günde üç veya fazla öğün yemek yediğinden glikojen rezervlerini asla tüketmezler. Bu durum vücudunuza şekeri temel yakıt olarak yakmayı öğretip vücudun yağı yakıt olarak kullanma kabiliyetini etkin bir şekilde sekteye uğratır. Aç olarak yapılan egzersizin daha çok yağ yakımı sağladığı, araştırmalarda mevcuttur. Açlık penceresinde büyüme hormonunun kadınlarda yüzde 1300, erkeklerde ise yüzde 2000 oranında artmasını tetiklediği, 2011 yılında New Orleans’ta düzenlenen Amerikan Kardiyoloji Koleji bilim sempozyumunda sunulmuştur.

ARALIKLI ORUÇ İLE;

3-24 haftada;

Kiloda %3-8 oranında kayıp,

Kan şekerinde %3-6 oranında azalma,

Bel çevresinde %4-7 oranında azalma,

Metabolizma hızında %3,6 -14 oranında artış sağlayabilirsiniz.

Beslenme süresinde şeker ve paketli gıdalardan kaçınıp, karbonhidrat ve alkol tüketimini azaltıp sağlıklı yağlardan zengin, bol sebze ve yeşil yapraklı gıdaları tüketmeniz maksimum fayda görmenizi sağlayacaktır.

Sağlıklı yağlar: Avokado, ghee –sade yağ, Hindistan cevizi yağı, kuzu eti yağı ile beraber.

Karbonhidratlar: Siyez veya kavulca ekmeği veya mamulleri, yulaf, arpa (Glutensiz beslenenlerde karabuğday ekmeği ve glütensiz yulaf).

Kuru bakliyatlar: en az bir gece önceden suda bekletilmiş olmalı

Süt ürünleri: yağsız ya da yarım yağlı tercih etmeyin. Tam yağlı, en az 6 ay eskitilmiş peynirler, hellim, kefir, ev yapımı yoğurt ve ayran

Kuru yemişler: çiğ olarak badem, ceviz, kaju, fındık, kabak çekirdeği

Meyve: Kivi, blueberry, Hindistan cevizi (rende ya da suyu), meyvelerin suyunu içmeyiniz.

Tohumlar: keten tohumu, chia, susam, çörek otu ..

Baharatlar: zerdeçal, kimyon, karabiber, rezene, kişniş, kakule, defne yaprağı, kekik, biberiye, tarçın, zencefil, muskat, hardal tohumu

İçecekler (açlık saatlerinde): yeşil- beyaz-siyah çay, bitki çayları, kahve (az miktarda), az miktarda süt ile kahve, bol su.

Sevgiler…

Add Your Comment