Adet Döneminde Doğru Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Adet Semptomları Neden Görülür?

Birçok kadın, adet kanaması başlamadan önceki hafta huzursuzluk, kaygı, baş ağrıları, karın bölgesinde kramplar gibi belirtileri içeren semptomları yaşamaya başlar. Adet gören kadınların %90’ında bu semptomlar görülür fakat bu semptomlar adet görmenin bir şartı değildir. Adet döngüsünün oluşmasını sağlayan hormonlarda oluşan değişimler ve dengesizlikler bu semptomların oluşmasını tetikler. Bazı kadınlar adet öncesinde bu semptomları belli belirsiz yaşar. Bazı kadınların ise alt karın bölgesinde oluşan ağrılı kramplar, sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkiler.

Adet Öncesi Semptomların Azalması için Nasıl Beslenmeliyiz?

Sağlıklı beslenmek adet öncesi semptomları yönetmek için çok önemlidir. Örneğin; tuzlu yiyecekler şişkinliği artırır. Şeker oranı yüksek yiyecekler kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir bu da yorgunluğa ve ruh hali değişimlerine neden olur. Et ve aşırı yağlı yiyecekler ise adet kramplarının şiddetini arttırabilecek prostaglandin düzeylerini arttırır.

Adetten birkaç gün öncesinden itibaren dikkat etmemiz gerekenler:

  • Şişkinlik ve mide rahatsızlığı ile mücadele etmek için küçük, sık öğünler yiyin.
  • Dengeli beslenin
  • Bol sebze yiyin.
  • İşlenmiş karbonhidratlar yerine glütensiz, antik tam buğday ürünleri, bakliyatlar gibi karmaşık karbonhidratları seçin.
  • Tuzlu ve şekerli atıştırmalıklardan kaçının.
  • Kafeini azaltın.
  • Alkolden kaçının.
  • Triptofan seviyelerini artırmaya yardımcı olmak için proteinden zengin beslenin.

Adet başlangıcı ile birlikte kullanabileceğiniz bitkisel destekler:

Safran

Günlük 30 mg safran tüketmek sinirlilik, baş ağrısı gibi PMS semptomlarının tedavisinde etkilidir. Yapılan bir çalışma, günde 20 dakika boyunca safran koklamanın kaygı ve stres hormonu olan kortizol düzeylerini düşürme ve PMS semptomlarını azaltmada etkin olduğu ortaya çıkmıştır.

Tarçın

Tarçın çayı, adet öncesi sendromu (PMS) ve dismenore gibi bazı adet semptomlarını daha katlanılabilir hale getirmeye yardımcı olabilir. Adet döngüsünün ilk 3 günü boyunca her gün 3 çay kaşığı tarçın tüketmek ağrılarda azalmaya neden olur. Ayrıca tarçın adet kanaması, kusma sıklığı ve mide bulantısı şiddetini de azaltmaktadır.

Kenevir Tohumu

PMS semptomlarının bir kısmı prolaktin hormonuna duyarlılıktan kaynaklanır.

Kenevir tohumlarında bulunan gama-linolenik asit (GLA), prolaktinin etkilerini azaltan prostaglandin E1 üretir. Ayrıca kenevir tohumu, PMS ile ilişkili göğüs ağrısı ve hassasiyetini, depresyonu, sinirliliği ve sıvı tutulmasını azaltmaktadır.

Limon Otu Çayı

Özellikle adet krampları, şişkinlik ve sıcak basması için doğal bir destek olarak kullanabilirsiniz. Limon otu mideyi yatıştırıcı ve iltihap önleyici özellikleri ile bu rahatsızlıkları azaltmaktadır.

ADET SEMPTOMLARININ AZALMASI İÇİN BİTKİSEL DESTEKLER

PMS İÇİN BİTKİSEL Destekleri Kullanırken Mutlaka Doktorunuza Danışın.

Çuha çiçeği yağı:

GLA açısından da zengin olan çuha çiçeği yağının, diğer PMS tedavilerinde başarısız olan kadınlarda semptomları azaltmada oldukça etkili olabileceğini göstermiştir.

Hayıt.

Prolaktin üretimini azalttığı ve meme ağrısını azalttığı düşünülmektedir.

Sarı Kantaron.

Doğa Ana’nın antidepresanı olarak adlandırılan St. John’s wort, kaygı, depresyon ve sinirliliğe yardımcı olabilir.

Gingko.

 Yapılan bazı araştırmalara göre, günde üç kez 40 mg gingko almak, şişkinlik, yorgunluk ve uykusuzluk gibi PMS semptomlarını azaltmaktadır. Gingko’nun vücuttaki prostaglandinleri azalttığı ve beyindeki nörotransmitterlerin salınımını arttırdığı düşünülüyor.

Bazı durumlarda, bitkisel ilaçlar reçeteli ilaçlarla etkileşime girebilir veya ciddi yan etkilere neden olabilir. Rutininize herhangi bir bitkisel takviye eklemeden önce doktorunuzla konuşmalısınız.

AROMATERAPİ NEDİR?

Aromaterapi, koku molekülleri ile iyileşme anlamına gelmektedir. Sağlığı korumak ve iyileşmek, zinde kalmayı gerçekleştirmek ve iyi olma halini desteklemek için doğal bitki özlerinden yapılan uçucu yağların hoş ve güçlü kokusunu kullanarak masaj, inhalasyon, kompes ve banyo şeklinde uygulanan bütünsel bir şifa tedavisidir. PMS semptomlarında ise stresi azaltmak, uykuyu iyileştirmek ve ağrıyı hafifletmek için kullanılır.

ADET DÖNEMİNDE AROMATERAPİ

PMS semptomları için en iyi uçucu yağlardan bazıları şunlardır:

  • Papatya: rahatlama ve uykuyu teşvik etmek için
  • Adaçayı: krampları ve kaygıyı gidermek için
  • Lavanta: sakinleştirici bir etki için
  • Neroli-Portakal Çiçeği: kaygıyı hafifletmek  için
  • Gül: stresi azaltmak için

Seyreltilmiş uçucu yağları ılık bir banyoya ekleyebilir veya bir pamuğa birkaç damla damlatarak ve nefes alarak kokuyu doğrudan içinize çekebilirsiniz.

Cildinize uygulamak için 1 yemek kaşığı taşıyıcı yağa 5 damla esansiyel yağı ekleyebilirsiniz. Popüler taşıyıcı yağlar arasında tatlı badem, jojoba, susam ve hindistancevizi bulunur. Seyreltilmiş yağ ile cildinize masaj yapabilirsiniz.

SORULAR/CEVAPLAR

  1. Adet ağrısı için ne yapılmalıdır?

Adet ağrısı için doğru beslenmek çok önemlidir. Bol su tüketmekte ve bol bol sebze yemekte fayda vardır.

2. Adet ağrısı için sıcak iyi gelir mi?

Sıcak, damarlarda gevşemeyi sağlar, kan dolaşımı hızını artırır ve sonucunda sancılarınızın azalmasına yardımcı olur.

3. Adet döneminde çikolata yemek zararlı mıdır?

Adet döneminde depresif bir ruh haline girebilirsiniz. Bu durum sizi şeker oranı yüksek yiyeceklere itebilir. Kan şekerinizin yükselmesi sizi halsiz ve yorgun bırakabilir. Buna sebep olacak olan çikolata yerine meyve tüketebilirsiniz.

Add Your Comment